Ervaringen

elda 300x300.jpg

Tara vindt haar eigen weg in het leven dankzij MEE

Tara fietst van haar woning in Bergschenhoek naar de bushalte om daar de bus naar school in Rotterdam te nemen. Op zich niets bijzonders, maar Tara moet op een drukke weg fietsen en ze kende eerst de verkeerstekens niet goed. Dankzij het project MEE op Weg leerde ze zich veilig te bewegen in het verkeer en vergrootte ze zo haar zelfstandigheid.

Lees meer ...

Samen actief op basis van gelijkwaardigheid

JP zocht iemand om meer structuur in zijn dagelijkse leven te krijgen. Vooral in het huishouden. Nicolas is vrijwilliger bij MEE. Zo hebben ze elkaar leren kennen. JP onderneemt met hulp van Nicolas meer activiteiten buiten en is ook gaan sporten. Hij koos ervoor om aan klimsport te gaan doen.

Lees meer ...
guido tekening

Klaas heeft wat meer uitleg nodig

Klaas is 19 en heeft moeite met leren. Na het praktijkonderwijs heeft hij geprobeerd een mbo-diploma te halen. Maar dat is niet gelukt. De gemeente adviseert hem nu aan het werk te gaan.

Lees meer ...
lummy

'Manon heeft ons rust gegeven'

Ondanks dat Lummie de Lange (67) door een herseninfarct ernstig gehandicapt is geraakt en 24 uur per dag zorg nodig heeft, wil haar partner Yolanda van Velzen haar graag thuis verzorgen. Om dat te kunnen regelen heeft ze echter te maken met tijdrovende bureaucratie. Ze is dan ook heel blij dat MEE-consulent Manon Liest haar door de papieren jungle leidt.

Lees meer ...
janine-1.jpg

Janine heeft nu meer zelfvertrouwen

Janine Bode was nog niet zolang geleden een verlegen en introvert meisje vanwege haar lichamelijke beperking. Nadat ze in het Rotterdamse Erasmus MC een operatie had moeten ondergaan aan haar rug volgde ze er diverse psychologiesessies om antwoorden te krijgen op haar vragen hoe ze het best kan leven met haar beperking. De psycholoog daar raadde haar aan de training Regie over eigen leven bij MEE Rotterdam te volgen. Sindsdien heeft ze meer zelfvertrouwen.

Lees meer ...
paul meeuwsen.jpg

Paul helpt jongeren met autisme vaardigheden op te doen via fietswerkplaats

Jongeren met autisme en een laag opleidingsniveau vinden moeilijk hun weg in het Rotterdamse bedrijfsleven. Het Passer College in de Rotterdamse deelgemeente Overschie opent in september een fietswerkplaats en winkel om juist deze jongeren praktische en sociale vaardigheden aan te leren. Op die manier belanden ze misschien toch niet in een garantiebaan of thuis op de bank, maar vinden ze een echte baan. Paul Meeuwsen is arbeidscoördinator van het Passer College.

Lees meer ...
tekening-vrouw-met-lang-haar-zijaanzicht.jpg

Bram kan eindelijk naar school

Als ouderfunctionaris kwam ik in contact met Rebecca, moeder van de zevenjarige Bram. Hij is op jonge leeftijd vanuit het MKD (medisch kinderdagverblijf) onderzocht en daar werd de diagnose autisme gesteld. Bram heeft daarnaast een spraak-/taalstoornis. Het MKD adviseerde om voor Bram een school voor speciaal onderwijs te zoeken.

Lees meer ...
Cathalijne als transitieconsulent

Cathalijne loodst als transitieconsulent ouders door de veranderingen heen.

Cathalijne de Ruiter, een van de vier transitieconsulenten van MEE vertelt: ‘Wat mogelijk gaat veranderen is dat kinderen die extra zorg en verpleging nodig hebben om naar school te kunnen gaan, dit in 2015 niet meer krijgen. Omdat bijvoorbeeld niet alle zorgverzekeraars, die de functie verpleging per 2015 gaan indiceren, contracten hebben met de zorgaanbieders waar de school mee samenwerkt.

Lees meer ...
Ernst 300x300

Ernst wil zijn financiën op orde en zijn leven weer op de rails

Ernst heeft autisme en is moeilijk lerend. Hij liep vast bij de opvoeding van zijn kinderen. Zijn cliëntondersteuner vermoedde dat er meer aan de hand was. Ernst bleek een schuldenprobleem te hebben. Zijn cliëntondersteuner regelde bewindvoering. Ook coördineerde ze bij het krijgen van opvoedondersteuning en een dagbesteding.

Lees meer ...
Mike (Fiets)

Mees gaat door weer en wind op zijn fiets naar school

Mees (13) heeft geen speciaal vervoer meer nodig! Sinds kort gaat hij, zelfs door weer en wind, alleen op de fiets naar school. Op 4 september behaalde hij namelijk zijn Fietscertificaat van MEE. Samen met zijn fietsmaatje Nicolas fietste hij in de zomervakantie iedere week de route van zijn huis naar De Piloot, een school voor kinderen met gedragsproblematiek.

Lees meer ...
team sportmee 2017.jpg

Nynke Tilstra weet het zeker: 'Sporten is veel meer dan alleen beweging!'

Nynke Tilstra is sportconsulent bij SportMEE. Vijf vragen aan haar maken duidelijk waarom sporten meer dan alleen bewegen is.

Lees meer ...
Claudia 300x300

Claudia vindt het leuk om smoothies te maken

Arbeidsparticipatie - Claudia is moeilijk lerend. Ze werd gepest, spijbelde veel en zat op verschillende scholen waar ze steeds vastliep. Ze ging naar het praktijk-onderwijs en wordt begeleid door een navigator/ cliëntondersteuner. Samen maakten ze een toekomst-plan. Ze loopt inmiddels stage, een belangrijke stap op weg naar een betaalde baan.

Lees meer ...
fazia tekening

Fazia heeft dankzij de nieuwe woning meer vrijheid

Mevrouw en meneer Yilbaz (Fazia en Ali) zijn beide 50 jaar. Fazia heeft reuma, COPD en nierproblemen. Hierdoor kan zij niet ver lopen en is zij snel erg moe. De huidige woning met trappen is dan ook niet meer geschikt. Verhuizen is noodzakelijk, maar Fazia en Ali zitten in een schul­dentraject van drie jaar. Er is dus geen geld voor een verhuizing.

Lees meer ...
anna tekening

Anna is blij met de gevonden oplossing

Anna is 41 jaar, heeft een verstandelijke beperking en woont bij haar vader Johan (78 jaar). Ze werkt drie dagen per week bij een sociale werk­plaats. Johan krijgt steeds meer problemen met zijn gezondheid en wil op zoek naar een stabielere woning voor Anna.

Lees meer ...
leila tekening

Leila is blij dat ze nu zelfstandig woont

Leila is achttien jaar als ze bij MEE wordt aangemeld. Ze heeft een ver­standelijke beperking. De ruzies tussen Leila en haar moeder lopen hoog op en de gezinsvoogd besluit de hulp van MEE in te schakelen.

Lees meer ...
Olaf op de fiets

Olaf reist nu zelfstandig over de brug van Krimpen naar Capelle

Olaf woont in Krimpen aan den IJssel. Voor de zomervakantie heeft hij meegedaan aan het project MEE op Weg en hij reist nu zelfstandig naar zijn school in Capelle. “Het was leuk om te doen”, vertelt hij. “En ook spannend! Vooral om het alleen te doen. Toen Nicolas, mijn maatje, zei dat ik een klein stukje alleen mocht fietsen en hij op me zou wachten zei ik: liever volgende week. Toch heb ik het gelijk gedaan en het ging goed!”

Lees meer ...
guido tekening

Guido vindt aansluiting bij zijn leeftijdgenoten

Guido is twaalf jaar. Hij heeft een ernstige spraak- en taalstoornis. Hij wil graag sporten en meldt zich daarom aan bij de sportconsulent van MEE. Na het intakegesprek blijkt al snel dat er op loopafstand van Guido’s huis een leuke taekwondovereniging zit.

Lees meer ...
lionel tekening

Lionel heeft een netwerk waar hij op terug kan vallen

Lionel is 28 jaar en heeft een verstandelijke beperking. Doordat hij slachtoffer werd van internetfraude heeft hij twintigduizend euro schuld. Ook was hij getuige van een steekpartij in zijn buurt. Door deze ervaring raakte hij behoorlijk van slag. Naar zijn werk gaan ging niet meer, zijn geld raakte op en nu moet hij zijn huis uit.

Lees meer ...
nienke tekening

Nienke doet haar best voor de toekomst

Nienke is 17 jaar. Na het praktijkonderwijs volgt zij nu MBO niveau 1. Nienke moet hard werken om mee te komen, maar ze droomt ervan om ooit bij de douane te kunnen werken en wil dus graag. Al snel botst Nienke met haar mentor. Nienke zou zich misdragen, een grote mond hebben en klieren. Nienke vindt op haar beurt dat haar mentor haar altijd de schuld geeft en haar niet begrijpt. Er is veel wederzijds onbegrip en er is duidelijk geen klik tussen de twee.

Lees meer ...
Carola 300x300

Carola weer in haar kracht dankzij netwerkversterking

Carola is chronisch ziek. Ze raakte in een isolement, kwam de deur niet meer uit en werd depressief. Na advies van een vriendin kwam ze bij een cliëntondersteuner terecht. Zij stelde de juiste vragen. Zo werd de kern van haar probleem duidelijk. Als oplossing hebben ze Carola’s netwerk versterkt.

Lees meer ...
Evandro (MEE NL stock)

Souresh gaat zelf op de fiets naar voetbaltraining

Souresh (19 jaar) woont nog niet zo lang in Rotterdam. In zijn vorige woonplaats, buiten Zuid-Holland, voetbalde hij met veel plezier. Souresh heeft een verstandelijke beperking en heeft praktijkonderwijs gevolgd. Sinds een aantal maanden werkt hij bij de supermarkt in de buurt van zijn nieuwe woning en hij heeft het daar erg naar zijn zin.

Lees meer ...
nikki tekening

Nikki krijgt de hulp die zij nodig heeft

Nikki is tien jaar, heeft twee broers en volgt speciaal basisonderwijs. Ze heeft een heftig verleden met huiselijk geweld. Haar vader is sinds een jaar uit haar leven en mag zijn kinderen niet meer zien. Nikki’s moeder Miranda heeft grote schulden. Er gaat van alles mis thuis en ze is het overzicht volledig kwijt. Daarnaast vertoont Nikki moeilijk gedrag. Ze kan enorme woedeaanvallen hebben waarbij ze agressief gedrag vertoont en dingen vernielt. Op school is er eigenlijk niets aan de hand, deze woedeaanvallen heeft ze vooral binnenshuis.

Lees meer ...
Chadrick 300x300

Chadrick en zijn ouders kregen handvatten om met zijn autisme om te gaan

Chadrick heeft een vorm van autisme. Dat gaf conflicten thuis en op school. Toen het gezin er met andere hulpverleners niet uitkwam zette de GGD ze op het spoor van cliëntondersteuning. De ouders en school kregen handvatten om beter met Chadrick om te gaan. En het gezin werd geholpen met andere problemen.

Lees meer ...
nina tekening

Nina krijgt weer zelfvertrouwen

Nina’s partner is een aantal jaar geleden plotseling overleden. Hij was destijds in het buitenland en Nina voelt zich erg schuldig dat ze niet bij hem was om hem te kunnen helpen. Sindsdien komt Nina nauwelijks meer haar huis uit. Naast haar nichtje waar ze af en toe mee praat, heeft ze geen contac­ten...

Lees meer ...
timo tekening

Timo zit beter in zijn vel

Vorig schooljaar ging ik, schoolmaatschappelijk werker bij MEE, op huisbezoek om kennis te maken met de ouders van een nieuwe leerling. Het gaat om Timo (8 jaar). Hij woont bij zijn vader, het contact met zijn moeder schijnt erg moeizaam te verlopen.

Lees meer ...
ilias tekening

Ilias en zijn moeder kijken weer samen vooruit

Ilias is zestien jaar en heeft sinds een paar maanden een vriendinnetje op school. Ze heet Rochelle. Rochelle heeft ernstige psychische problemen. Om die reden is ze opgenomen. Ze belt Ilias constant. Met al haar problemen kan ze bij hem terecht. Ze vertelt hem regelmatig dat ze zelfmoord wil plegen. De moeder van Ilias maakt zich zorgen over haar zoon: hij slaapt slecht waardoor zijn lichamelijke klachten toenemen, hij maakt zijn huiswerk niet meer, is humeurig en heel bezorgd over Rochelle, trekt zich terug en heeft nauwelijks nog sociale contacten. Aan een normaal gesprek komen moeder en Ilias haast niet meer toe, ze hebben voornamelijk ruzie.

Lees meer ...
maaike en edith

Maaike en Edith helpen ouders en wijkteams

Maaike en Edith helpen ouders en wijkteams met vragen als: ‘Wie betaalt de zorg op school voor leerlingen met beperkingen? De kranten staan er de laatste weken vol van: wie betaalt de zorg op school voor leerlingen met een beperking of handicap? Maaike van den Akker en Edith Vervooren van MEE ondersteunen ouders die niet weten waar ze terecht kunnen voor de vergoeding van de zorg die nodig is. Ook adviseren ze medewerkers van de wijkteams, die sinds 1 januari 2015 ook voor dit onderdeel verantwoordelijk zijn en voor wie dit nog niet altijd gesneden koek is.

Lees meer ...

Ga sporten!

Hulpverleners sturen kwetsbare Rotterdamse jongeren naar sportclubs. Het adagium: even bewegen helpt soms meer dan een uurtje op de sofa bij een therapeut. Het mes snijdt aan twee kanten, want coaches en trainers krijgen ook les in het herkennen van zorgwekkende signalen.

Lees meer ...
shari en bilal - klein.jpg

Bilal gaat zelfstandig naar school dankzij MEE op Weg

Bilal is twaalf jaar en wil graag zelfstandig naar school. Daarom doet hij mee aan MEE op Weg. Zijn maatje Shari leert hem om zelf te reizen met het openbaar vervoer.

Lees meer ...
nicky.jpg

Zelfstandig reizen geeft Nicky meer vrijheid

Nicky reist zelf naar zijn dagbesteding in Barendrecht dankzij de hulp van MEE op Weg.

Lees meer ...
smart met geld.jpg

Amber is nu smart met geld

Amber van Dijk weet van kleins af aan al dat ze later internationaal vrachtwagenchauffeur wil worden. Net als haar vader. Ze is 16 jaar, zit op de Gooise Praktijkschool in Hilversum en heeft daar de training Smart met Geld gevolgd.

Lees meer ...
ilias tekening

Yussouf krijgt energie van mensen helpen

Yussouf die thuis zat vanwege GGZ-problematiek volgt vanuit UWV een traject wat hij als niet passend ervaart. Hij wil stoppen en vraagt ondersteuning. .

Lees meer ...
nienke tekening

Jamila krijgt een kans

Jamila is geïnteresseerd in nieuwe werkmogelijkheden, maar ze vindt nieuw ook eng en dat maakt haar onzeker en prikkelbaar.

Lees meer ...
lionel tekening

Pieter heeft nu een dag per week voor zichzelf

Pieter twijfelt over zijn vaardigheden Pieter is 34, getrouwd en vader van een dochter van 8. Als ict-er heeft hij enorme twijfels over zijn werk en vermogen om goed en betekenisvol te kunnen leven.

Lees meer ...
tekening-vrouw-met-lang-haar-zijaanzicht.jpg

Sylvana leert reizen

Sylvana kan een stapje maken in haar carrière. Dat betekent gevarieerder werk maar ook andere werkomstandigheden en wisselende werkplekken.

Lees meer ...

Samenwerken met ouders

Sandy van Gageldonk, Marjan Veenstra en Nienke Meindersma zijn vanuit MEE werkzaam als ouderfunctionarissen voor het Rotterdamse samenwerkingsverband PPO (passend primair onderwijs). Vanuit deze functie ondersteunen zij ouders met een kind in de basisschoolleeftijd, en soms al daarvoor, waarbij er sprake is van problemen bij het vinden of behouden van een passende onderwijsplek.

Lees meer ...

Uw ervaring met ons delen?

Wij vinden het leuk als u uw ervaringen met ons wil delen. Stuur uw reactie naar communicatie@meerotterdam.nl 

Meer ervaringen en verhalen lezen?

Ga naar het Blog MEE VERHALEN. De MEE-verhalen in dit blog zijn waargebeurd of deels waargebeurd. Alle namen van betrokkenen zijn geanonimiseerd of er is specifiek om toestemming gevraagd om de naam te mogen vermelden. De verhalen kunnen zijn opgetekend door medewerkers, cliënten dan wel (werk-)relaties van MEE Zuid-Holland Noord en MEE Rotterdam Rijnmond. Het thema is de dienstverlening van MEE aan cliënten en de ervaring van cliënten of relaties hiermee. Zo laten we zien wat de inzet van onze medewerkers u oplevert.

Sociale kaart wijst u de weg

MEE ondersteunt, in samenwerking met Isatis Care, burgers en professionals met de Sociale Kaart. De Sociale Kaart bestaat uit meer dan 60.000 organisaties rond arbeid, onderwijs, sport, wonen, welzijn en zorg. Iedereen gebruikt dagelijks deze data om informatie te vinden, mensen op weg te helpen en daarmee kosten te besparen. Meer informatie->