Uitleg van de dienst

geen

Veel mensen met een beperking reizen met het speciaal vervoer naar school, dagbesteding, sport of vrienden. Speciaal vervoer is echter niet altijd de enige oplossing. MEE op Weg is een project waar mensen met een beperking met behulp van een maatje leren zo zelfstandig mogelijk te reizen. Of dit nu met de fiets, lopend of met het openbaar vervoer (OV-coach) is.

Waarom MEE op Weg?
Door gebruik te maken van gewone vervoersmiddelen als tram, trein, bus en de fiets zijn mensen zelfredzamer, flexibeler en (als het om volwassenen gaat) vaak ook aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt. Ook is reizen met gewoon vervoer een stuk goedkoper dan gebruikmaken van speciaal vervoer. Door te reizen met gewone vervoersmiddelen zoals het openbaar vervoer, maar ook door te lopen of te fietsen, maken mensen met een beperking meer deel uit van de samenleving.

Hoe werkt MEE op Weg?
We doen eerst een uitgebreid kennismakingsgesprek. Met elkaar bespreken we of zelfstandig leren reizen voor jou haalbaar is. Daarna is het tijd voor de tweede stap. We koppelen jou aan een student (een OV-coach of fietsmaatje). Deze student is door MEE opgeleid. Samen met de student en de medewerker van MEE  stel jij als deelnemer een avonturenplan op waarin staat beschreven welke route jij samen met de student gaat oefenen. We bespreken ook welke vaardigheden je gaat leren. Dit gaat om reisvaardigheden, maar ook sociale vaardigheden. Bijvoorbeeld: hoe maakt je een praatje met de conducteur in de trein of tram. Je leert ook omgaan met angst en onverwachte situaties. We bespreken ook de bezorgdheid van ouders.

Heeft MEE op Weg effect?
Uit ervaringen van MEE op Weg in Rotterdam is gebleken dat alle deelnemers het geoefende traject na deelname zelfstandig kunnen reizen en men er vaker voor kiest om met de fiets, de bus of lopend te gaan. De meeste deelnemers reizen jaren na de training nog steeds zelfstandig en hebben zichzelf nieuwe routes aangeleerd. Je krijgt meer zelfvertrouwen, ontwikkelt meer sociale vaardigheden en je voelt je, met name door het fietsen, fitter. Veel deelnemers geven aan zich na de training minder afhankelijk te voelen.

De ervaring van veel ouders is dat hun kind tot meer in staat is dan zij vooraf dachten.

 

'In zes jaar tijd hebben we meer dan 600 deelnemers zelfstandig leren reizen.'

Informatie voor deelnemers
De medewerker van MEE komt bij jou thuis. Daarna krijg je een maatje toegewezen die jou gaat helpen op de route die jij graag wilt leren. Bijvoorbeeld naar school, werk of naar een vrijetijdsbesteding. MEE Rotterdam Rijnmond heeft daarvoor een avonturenplan ontwikkeld. In dit avonturenplan spreek je met je maatje af welke route je wilt gaan oefenen, wat er spannend voor je is, wat je nodig hebt om het te leren en op welke dagen jullie dit willen gaan oefenen. Meestal is dit één keer in de week. 

Deelname aan MEE op Weg is gratis.

Vul het aanmeldformulier in.

Informatie voor studenten 
Als student ga je mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking één-op-één begeleiden op het gebied van zelfstandig reizen. Door jouw hulp is de deelnemer in acht tot tien weken in staat om zelf naar werk, sport of school te gaan en niet afhankelijk te zijn van anderen. Reizen kan zijn met de fiets, lopend of met het openbaar vervoer.
Indien je enthousiast bent en een OV-coach/fiets-maatje wilt worden, krijg je van MEE een training hoe om te gaan met de deelnemers en wat belangrijk is bij het opstellen van een avonturenplan. MEE blijft je natuurlijk ondersteunen bij de uitvoering van het traject door begeleiding en intervisie door ons enthousiaste team. MEE biedt je een vrijwilligerscontract en een reiskostenvergoeding.

Vragen over de stages door studenten of het vrijwilligerswerk?

Neem contact op met Helen-jose.meijer@meerotterdam.nl of vul het aanmeldingsformulier voor vrijwilligers in.

Ervaringen met MEE op Weg
Tara vindt haar eigen weg in het leven dankzij MEE
Zelfstandig reizen geeft Nicky meer vrijheid 

Inwoners van Capelle a/d IJssel
Voor inwoners van Capella a/d IJssel heeft de gemeente Capelle andere voorwaarden voor deelname aan MEE op Weg. Deze inwoners moeten van de gemeente toestemming krijgen om mee te kunnen doen. Er kunnen uitsluitend deelnemers van Leerlingenvervoer meedoen.


Andere diensten in gemeente

  • Cliëntondersteuning in wijkteams

    Kerntaken binnen de cliëntondersteuning zijn: verstrekking van informatie en advies, vraagverduidelijking, kortdurende ondersteuning en bevordering van zelfredzaamheid en casusregie. Bekijk dienst

  • Cliëntondersteuning Wet langdurige zorg

    Heb je een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) en heb je vragen over de keuze voor een zorgaanbieder of zorgvorm? Of heb je al zorg bij een zorgaanbieder, maar wil je die veranderen of ben je daar niet tevreden over? Kom naar MEE. Bekijk dienst

Vragen over deelname of werk als vrijwilliger?

Neem contact op met Helen-José Meijer  of

Vul het aanmeldformulier voor deelnemers in

Vul het aanmeldformulier voor vrijwilligers in

 

Bekijk zelf hoe MEE op Weg werkt: 

 

Voorbeeld van MEE op Weg voor beleidsmedewerkers bij gemeenten:

Folders:

Download de folder van MEE op Weg

 

Sociale kaarten wijzen u de weg

Landelijk is er Sociale Kaart Nederland die burgers en professionals met een sociale kaart ondersteunt. Deze Sociale Kaart bestaat uit tienduizenden organisaties rond arbeid, onderwijs, sport, wonen, welzijn en zorg. Iedereen gebruikt dagelijks deze data om informatie te vinden, mensen op weg te helpen en daarmee kosten te besparen.