Navigatie

MEE in de gemeente waarvoor ik werk

Stichting MEE Rotterdam Rijnmond werkt in Albrandswaard (Poortugaal en Rhoon), Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland (Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk), Ridderkerk, Rotterdam en Schiedam.

Voorlichting en testen door ervaringsdeskundigen

MEE Rotterdam Rijnmond verzorgt voorlichtingen over het leven met een beperking. Hoe is het om slecht te horen, niet te kunnen lopen, een ziekte te hebben of een andere beperking te hebben? Dat kan iemand het beste zélf uitleggen. Dus: hoe het is om niet zonder hulp op te kunnen staan. Wat je tegenkomt als je een lichte verstandelijke beperking hebt. Waarom borden op het trottoir lastig zijn als je slechtziend bent. Hoe een gewoon gesprek moeilijk kan zijn als je autistisch bent. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Het zijn allemaal voorbeelden uit de eerste hand. Er zijn verschillende bijeenkomsten voor uiteenlopende doelgroepen. MEE Rotterdam Rijnmond krijgt voor deze voorlichtingsbijeenkomsten/gastlessen subsidie van de gemeente Rotterdam. Daarom kunnen wij deze voorlichting/training kosteloos aanbieden aan onderwijsinstellingen en bedrijven binnen de gemeente Rotterdam.

Lees het verhaal van Elevania en Henk

Ervaringsdeskundigen testen briefteksten en folderteksten gemeenten

MEE test brieven, flyers, apps en websites op ‘direct duidelijk’ voor iedereen. Het testteam van MEE bestaat uit ervaringsdeskundigen die een licht verstandelijke beperking hebben, laaggeletterd zijn of een visuele beperking hebben. Je kan het materiaal van jouw organisatie of gemeente kosteloos laten testen. MEE heeft met dit testteam inmiddels al heel wat brieven en flyers van de gemeente Rotterdam getest. Recentelijk hebben wij de Rotterdamse druktemeter-app en de landelijke corona-app getest. Zij hebben ook een flyer van het ministerie van landbouw getest.

Voorlichten over gewoon normaal

Stichting MEE Rotterdam Rijnmond noemt dit 'Voorlichting door ervaringsdeskundigen'. Mensen zelf vertellen hoe ze het liefste hebben dat anderen met hen omgaan. De voorlichting 'Hoe doe ik gewoon normaal' is speciaal voor medewerkers, vrijwilligers en studenten in de zorg en welzijn, bij de rechtbank, in de horeca en meer.

Beter praten en omgaan met

Mensen zelf kunnen ook uitleggen hoe je het beste kunt praten of iets kunt vertellen tegen iemand met een verstandelijke beperking, autisme spectrum stoornis of een niet-aangeboren hersenletsel. Ook die is voor medewerkers, vrijwilligers en studenten in de zorg en welzijn, bij de rechtbank, in de wijkteams, het onderwijs of bij de kinderopvang.

Kinderen beter bewegen

Er zijn speciale lessen over veel verschillende onderwerpen. Ook hoe jonge kinderen met een beperking zich beter kunnen bewegen (vergroten motorische vaardigheden) aan iedereen die werkt in de kinderopvang, bij basisscholen, wijkteams, Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) of gezondheidscentra.

Omgaan met minder zelfredzame personen

Hoe ga je trap op, trap af met een stok. Hoe draai je gemakkelijk met een rolstoel? Hoe kan je praten met iemand die slecht hoort of doof is? Het komt aan bod in deze lessen voor brandweer, politie, taxibedrijven en anderen.

Gastlessen basisschool

Een juf of meester kan vertellen hoe het is om een beperking te hebben, maar mensen zélf kunnen dat veel beter. Daarom zijn er ook gastlessen mogelijk voor de groepen 4 tot en met 8 van de basisschool.

Meer weten?

Wil je meer weten wat jij het beste kunt aanvragen? Je kunt bellen met 010 282 11 11 of mailen naar groepsvoorlichting@meerotterdam.nl.
Wil je een training, voorlichting of workshop aanvragen? Gebruik dan het aanvraagformulier.