Navigatie

In Lansingerland

We staan naast jou in Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk (Lansingerland)

Heb je iemand nodig die jou helpt? Omdat je je huis niet meer zelf kunt schoon houden. Of omdat jouw zoon of dochter problemen heeft en je het niet goed aan kan. Misschien zoek je iemand die je advies kan geven over werk of omdat je alleen wilt leren reizen.
MEE ondersteunt jou als je ondersteuning wilt krijgen van de gemeente. Dan weet je zeker dat je de goede vragen stelt. De gemeente beslist of je de hulp of hulpmiddelen krijgt die je vraagt.
Het kan ook best zijn dat je helemaal niets nodig hebt van de gemeente. Je kunt jouw vraag dan op een andere manier oplossen. Daar komen we dan ook samen achter.

De vraag waar ik mee zit gaat over:

  • Als je voor hulp bij de gemeente komt dan krijg je veel vragen op je af. Je weet wel dat je hulp nodig hebt, maar je weet niet altijd precies wat. Het kan lastig zijn om duidelijk uit te leggen wat jij wilt vragen. Je weet ook niet of je wel het goede vraagt. Daar kan MEE je bij helpen.

    Jij vertelt welke problemen jij tegenkomt. Jij vertelt ook hoe jij denkt dat die kunnen worden opgelost. Wij denken mee.

    De beste oplossing?

    Is de oplossing die jij hebt bedacht wel de beste? Misschien zijn er andere manieren die veel beter zijn in jouw situatie. MEE vindt het belangrijk dat jij zelf beslist, met onze steun. Dat betekent dat we er ook alles aan doen dat je zelf kúnt beslissen. We helpen je voor één vraag, maar heb je er meer of is het nodig je langer te ondersteunen dan doen we dat ook.

    Samen met ons zelf beslissen

    Wij werken veel voor mensen met een beperking en iedereen om hen heen. Heb je geen beperking, maar kom je dezelfde moeilijkheden tegen omdat je bijvoorbeeld ouder wordt, dan helpen we je natuurlijk ook. Het gaat erom dat je door onze hulp beter zelf kunt beslissen.
    We kunnen je ook ondersteunen als je klachten hebt of het niet eens bent met de hulp(middelen) die je uiteindelijk hebt gekregen.

    Reizen en wonen

    Heb je een beperking en kan je daardoor niet zelf ergens op de fiets of met de auto komen, met de bus of trein reizen? Ben je 18 jaar of ouder en heb je hulp nodig bij het (zelfstandig) wonen?

    Neem contact op met het team van MEE in Lansingerland (zie oranje kader op deze pagina). Meer informatie staat op de website van de gemeente Lansingerland

  • Misschien heb je moeite met jouw kinderen. Of je maakt je zorgen om jouw zoon of dochter. Het kan ook zijn dat jouw kind of puber zich apart gedraagt. Waar kan je dan naartoe?
    In Lansingerland kun je voor al jouw vragen over kinderen tussen 0 en 18 jaar naar het Centrum voor Jeugd en Gezin. Daar werken specialisten die jou verder kunnen helpen. Wil je weten waar zij zitten of welk nummer je moet bellen? Het staat allemaal op deze webpagina van Centrum voor Jeugd en Gezin.

    Beperking of psychische problemen

    Is er meer aan de hand? Heeft jouw zoon of dochter een beperking? Of zijn er psychische problemen zoals depressief zijn? Neem dan contact op met MEE via 06 43 99 57 80 (spreekuur ma en do 9.00 - 10.00 uur) of via het contactformulier van MEE voor inwoners van de gemeente Lansingerland. Je kunt de gemeente Lansingerland bereiken op het telefoonnummer 010 800 40 00 of via het contactformulier van de gemeente Lansingerland.

    Integrale Vroeghulp Lansingerland

    Ben je bezorgd over het gedrag of de ontwikkeling van jouw jonge kind? Zegt je gevoel dat er iets met jouw kind aan de hand is, maar weet je niet precies wat?
    Wacht niet af en bespreek jouw vragen met de mensen van Integrale Vroeghulp Lansingerland. Je kan contact opnemen als jouw kind jonger is dan 7 jaar.

    Het team bestaat onder andere uit de cliëntondersteuner, (jeugd)arts, gedragsdeskundige en een gespreksleider. Integraal betekent dat we vanuit verschillende kanten (thuis, opvang, familie, school, vrije tijd) en verschillende deskundigheden (ouder(s), arts, gedragsdeskundige, cliëntondersteuner) naar de ontwikkeling van het kind kijken. Deze teamleden kennen elkaar en elkaars werkwijze goed. In overleg met jou is het mogelijk om andere betrokkenen uit te nodigen die
    belangrijk zijn voor uw situatie (bijvoorbeeld opa of oma, fysiotherapeut, kinderopvang, logopediste). Ouder en kind zijn zelf ook bij dit gesprek aanwezig.

    Als ouder(s) meldt je aan bij het team Lansingerland van MEE Rotterdam Rijnmond. Dit kan op eigen initiatief of op advies van kinderopvang, CJG,
    ziekenhuis en/of andere zorgaanbieder. Je hebt geen verwijzing nodig. Voor jou zijn er geen kosten aan verbonden.

    Neem contact op: Telefoon 06 43 99 57 80 (spreekuur maandag en donderdag 9.00 - 10.00 uur)
    of 010 282 11 11 (maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.00 uur). Je kan ook een mail sturen.

    Team Lansingerland van MEE Rotterdam Rijnmond is gevestigd in Gezondheidscentrum Berkel en Rodenrijs, Boerhaavestraat 7, 2652 EP Berkel en Rodenrijs.


  • In Nederland zijn er allemaal verschillende wetten die regelen dat je zorg kunt krijgen. Zo kan je voor lange tijd (langdurig) zorg nodig hebben. Deze zorg kan thuis worden gegeven. Als thuis blijven niet (goed) kan, dan is er een misschien plek in een zorginstelling voor jeugd of volwassenen/ouderen. Die zorg wordt geregeld via de Wet langdurige zorg (Wlz).

    Hoeveel zorg en welke zorg: de indicatie

    Eerst wordt gekeken hoevéél zorg je nodig hebt en welke zorg dat moet zijn. Daarvoor wordt een ‘indicatie’ afgegeven: je krijgt een brief met de beslissing welke soort zorg je krijgt en om hoeveel zorg het gaat.

    Wie geeft jou zorg: de zorgverlener

    Als je die indicatie hebt, ben je er nog niet. Je moet ook nog iemand kiezen die jou die zorg geeft. Of je moet kiezen uit verschillende vormen van zorg zoals een opvanghuis, verpleeghuis of iets anders. Misschien heb je al iets gekozen, maar ben je daar achteraf niet gelukkig mee.

    Hulp bij vragen over de Wet Langdurige Zorg (Wlz)

    Gaat jouw vraag over de Wet langdurige zorg (Wlz)? Zo ja, dan ga je voor de eerste aanvraag naar de gemeente. Heb je al een Wlz indicatie en zoek je een zorgaanbieder? Neem dan contact op met jouw zorgkantoor (Zoek uw zorgkantoor).

    MEE Rotterdam Rijnmond biedt per 1 januari 2024 geen Wlz- cliëntondersteuning meer aan. MEE kan wel helpen bij het aanvragen van een WLZ/CIZ indicatie. Ons spreekuur is op maandag en donderdag van 9 tot 10 uur. Telefoon 06 43 99 57 80. Je kan ook een mail sturen.

  • Als je een beperking hebt of een chronische ziekte is het niet altijd gemakkelijk om een sport te vinden. Daar kan SportMEE bij helpen. De consulenten zijn er voor jou: om mee te denken en advies te geven.

    Meer weten? Ga naar het overzicht van SportMEE

  • Heb je een beperking? Moet je reizen naar school, je werk, dagbesteding, sport of vrienden? Soms is dan speciaal vervoer geregeld, maar niet altijd is dat de beste of enige oplossing. Lijkt het je fijn om zo zelfstandig mogelijk te (leren) reizen? Daar is MEE op Weg voor.

    Een maatje bekijkt met jou wat je nodig hebt en helpt je door samen te oefenen. Of dit nu met de fiets, lopend of met het openbaar vervoer is.

    Ook MEE op Weg? Je kunt gratis meedoen.

    Ga naar het overzicht van MEE op Weg

  • Veel mensen moeten voor hun inkomen, zorg of ondersteuning bij de gemeente aankloppen. Als jou dat ook overkomt, wil je soms eerst weten wat je te wachten staat. Welke vragen komen op je af? Kan je je hulp het beste via de gemeente regelen? Is er een andere manier om hulp of ondersteuning te krijgen? Welke informatie moet je meenemen? MEE gaat naast je staan.

    Wat is jouw situatie en wat heb je nodig?

    We bekijken eerst wat jouw situatie is. Daarna welke hulp of ondersteuning je denkt dat je nodig hebt. Misschien heb je meer nodig, minder of iets anders? Wij helpen je om dat te bepalen. We nemen niets van je over, maar helpen je steviger in je schoenen te staan. Je weet daarna beter waar je naartoe moet met jouw hulpvraag.

    MEE kan met je mee

    We kunnen eventueel mee als je een gesprek hebt bij de gemeente of de zorgaanbieder. We komen voor je op als dat nodig is. We bemiddelen voor jou: ook weer als het nodig is. Het gaat altijd om ondersteuning die kort duurt. MEE wil je graag wat leren en verder helpen. Daarna kan je het vaak alleen. Je kunt altijd terugkomen voor vragen als iets toch niet duidelijk is. Of als je een nieuwe vraag hebt.

    Heb je hulp nodig in Lansingerland?

    Heb je hulp nodig in de gemeente Lansingerland waar Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk onder vallen? Dan staat de cliëntondersteuner van MEE voor jou klaar.

    Ga naar het oranje kader op deze pagina voor telefoonnummer(s), emailadres en het aanvraagformulier.

  • Je kan een paar keer per jaar ook meedoen aan informatie-avonden of trainingen die het team van MEE in Lansingerland organiseert.

    Hieronder de mogelijkheden op een rijtje:

    Info & contactavond voor ouders

    Vier keer per jaar organiseren we een bijeenkomst voor ouders van kinderen, jongeren of jongvolwassenen met een beperking, chronische ziekte of autismespectrumstoornis, die nog thuis wonen bij hun ouders.

    Per avond bespreken we één thema. We nodigen daar sprekers voor uit en er is ruimte om als ouders en/of verzorgers met elkaar in gesprek te gaan, vragen te stellen of advies te krijgen.

    Wil je meer weten? Geef dan je e-mailadres door en wij houden je op de hoogte.

    Training Op Jezelf

    Deze training is voor jongeren (vanaf 17 jaar) en jongvolwassenen die op zichzelf willen gaan wonen en hierbij wat ondersteuning nodig hebben

    Tijdens de training praten we over onderwerpen die goed zijn om te weten wanneer je op jezelf gaat wonen. Zoals je administratie, financiën, het huishouden en sociale contacten. Na de training ben je beter voorbereid op je toekomst. De training bestaat uit zeven bijeenkomsten begeleid door twee cliëntondersteuners van het team van MEE in Lansingerland.

    Wil je meer weten? Geef dan je e-mailadres door en wij houden je op de hoogte.


    Brusjes

    Deze training is voor kinderen en jongeren met een broertje of zusje met een beperking (bijv. een (licht) verstandelijke beperking of autisme). Samen met de kinderen besteden we aandacht aan hun rol en de invloed op hun leven van het hebben van een broer of zus met een beperking. De kinderen kunnen tijdens de training contact met elkaar hebben en ervaren dat zij niet de enige in deze situatie zijn. Ook geven we uitleg over de beperking van hun broer of zus.

    Wil je meer weten? Geef dan je e-mailadres door en wij houden je op de hoogte.

Team MEE in Lansingerland

Gezondheidscentrum Berkel en Rodenrijs
Boerhaavestraat 7
2652 EP Berkel en Rodenrijs
Spreekuur: ma en do tussen 9-10 uur