Navigatie

Zorg- & onderwijsspecialisten

De zorg- & onderwijsspecialisten van MEE Rotterdam Rijnmond helpen Rotterdamse kinderen die op school dreigen vast te lopen in hun ontwikkeling. We slaan een brug tussen zorg en onderwijs. Dat doen we door samen te werken met ouders, school, samenwerkingsverbanden, gemeente Rotterdam en hulp- of dienstverleners. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we ook samen optreden en samen afspraken maken over doelen die we willen bereiken.

'Wij adviseren ouders en verwanten, scholen, wijkteams en samenwerkingsverbanden op het snijvlak van zorg en onderwijs. Dit doen wij vanuit onze expertise en brede blik.’

Team zorg- en onderwijsspecialisten

Het team zorg en- onderwijsspecialisten (ZOS) van MEE bestaat uit meer dan tien experts. Wij werken in opdracht van de gemeente Rotterdam. Wij analyseren, geven adviezen en voeren gesprekken met betrokkenen op alle niveaus.

Hoe werkt de zorg- en onderwijsspecialist?

De ZOS denkt mee in complexe situaties op het snijvlak van jeugdhulp en onderwijs. De ZOS doet eerst onderzoek om er achter te komen wat er nodig is voor een leerling. We doen dossieronderzoek. We gaan in gesprek met alle betrokken partijen en we kijken naar wat er allemaal al gedaan is om knelpunten op te lossen. We kijken naar hoe onderwijs, het samenwerkingsverband en mogelijk jeugdhulp een rol kunnen spelen in het ondersteunen van de leerlingen en hun ouders/verzorgers.

Welk advies geeft de zorg- en onderwijsspecialist?

Jeugdhulp op school

Voor een leerling binnen het regulier onderwijs of het SBO met problemen op sociaal emotioneel gebied kan de zorg- en onderwijsspecialist de mogelijkheid van 'jeugdhulp op school‘ onderzoeken. Dit is externe begeleiding vanuit een jeugdhulporganisatie op de school waar het kind zit.

OZA specifiek

Voor leerlingen binnen het speciaal onderwijs (cluster 3, cluster 4), het praktijkonderwijs of het MBO1 kan de ZOS de mogelijkheid bekijken om OZA specifiek in te zetten. Dit is extra begeleiding voor het werken aan doelen op sociaal emotioneel gebied. Een externe organisatie kan dit binnen de school bieden.

Onderwijsgericht dagprogramma

Als de inzet van jeugdhulp op school of OZA specifiek ontoereikend is, er meer intensieve inzet nodig is en er ook perspectief op onderwijs is, dan kan een leerling in aanmerking komen voor een onderwijsgericht dagprogramma (combinatie van jeugdhulp en onderwijs).
Dit programma kan zowel op school (ambulant) als op locatie (buiten school).

Met wie werkt de zorg- en onderwijsspecialist samen?

  • Leerlingen/ouders
  • School
  • Samenwerkingsverbanden
  • Wijkteam
  • Gecontracteerde zorgaanbieders
  • Gemeente Rotterdam
  • Leerplicht
  • Onderwijsconsulenten
  • Schoolmaatschappelijk werkers

Wie kan aanmelden?

Ouders kunnen zelf een aanmelding doen. Met toestemming van ouders mogen ook de school, samenwerkingsverband(PPO/Koers VO), het wijkteam of andere professionals aanmelden.

Als aanmelder stuur je aanvullende informatie naar dit e-mailadres om de aanmelding compleet te maken. Denk hierbij aan een OPP, verslaglegging diagnostiek en behandeling, observatieverslag van PPO of ondersteuningsplan wijkteam. Het team verdeelt de aanmeldingen. Zodra een zorg en onderwijsspecialist beschikbaar is gaat deze aan de slag. Voorwaarde is dat het dossier compleet is.

Wil je een vraag stellen of een aanmelding doen?

Kijk in de rubriek Veelgestelde vragen aan ZOS of gebruik een van de twee aanmeldformulieren of het vraagformulier op deze pagina in het oranje kader.

Ons team is van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 12 uur telefonisch te bereiken via 010 282 11 80.

Publicaties over zorg- & onderwijsspecialisten om te downloaden