Navigatie

MEE op Weg (zelfstandig leren reizen)

Hoe kan iemand met een beperking toch zelfstandig reizen? Naar school, werk, dagbesteding, sport of vrienden? Soms is dan speciaal vervoer geregeld, maar dat lukt door omstandigheden niet altijd. Wat dan? Voor deze mensen is MEE op Weg.
Zo is het mogelijk dat een maatje wordt ingeschakeld die kijkt wat nodig is om zelfstandig te reizen. Er zijn best veel mogelijkheden. Soms kan iemand daarna wél zelf per fiets, lopend of met het openbaar vervoer (met OV-coach) op pad. Ook MEE op Weg? Meedoen is gratis. Speciaal voor leerlingen die met Trevvel reizen is er een pilot waarbij ze uit drie alternatieven kunnen kiezen.

MEE op Weg: meer vrijheid krijgen

Mensen zijn flexibeler, betere in staat om zichzelf te redden én aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt als ze gebruik kunnne maken van tram, trein, bus en de fiets. Het reizen is bovendien dan een stuk goedkoper dan gebruikmaken van speciaal vervoer. Nog een voordeel? Mensen met een beperking maken zo meer deel uit van de samenleving.

Speciale pilot voor Rotterdamse leerlingen die met Trevvel reizen

Zelfstandig naar school samen met de gemeente Rotterdam, MEE, GoOV & Trevvel. Deze pilot kent drie mogelijkheden als alternatief voor het taxivervoer van Trevvel. Lees meer in de flyer van Trevvel.

Hoe MEE op Weg werkt

Eerst is er een uitgebreid kennismakingsgesprek. Daarin wordt bekeken of zelfstandig leren reizen haalbaar is. Daarna is het tijd voor de tweede stap. Een aanvrager krijgt een student (een OV-coach of fietsmaatje) toegewezen. MEE heeft deze student opgeleid. Samen met de student en de medewerker van MEE stelt de deelnemer een avonturenplan op waarin staat beschreven welke route samen met de student wordt geoefend. Ook het leren van reis- en sociale vaardigheden komt aan bod. Bijvoorbeeld: hoe maak je een praatje met de conducteur in de trein of tram. Deelnemers leren ook omgaan met angst en onverwachte situaties. We bespreken ook de bezorgdheid van ouders.

Het effect van MEE op Weg

Uit ervaringen van MEE op Weg in Rotterdam is gebleken dat alle deelnemers het geoefende traject na deelname zelfstandig kunnen reizen en er vaker voor kiezen om met de fiets, de bus of lopend te gaan. De meeste deelnemers reizen jaren na de training nog steeds zelfstandig en hebben zichzelf nieuwe routes aangeleerd. Mensen krijgen meer zelfvertrouwen, ontwikkelen meer sociale vaardigheden en voelen zich, met name door het fietsen, fitter. Veel deelnemers geven aan zich na de training minder afhankelijk te voelen. De ervaring van veel ouders is dat hun kind tot meer in staat is dan zij vooraf dachten.

Avonturenplan voor deelnemers

De medewerker van MEE komt bij een aanvrager thuis. Daarna krijgt iemand een maatje toegewezen die gaat helpen op de route die iemand graag wil leren. Bijvoorbeeld naar school, werk of naar een vrijetijdsbesteding. MEE Rotterdam Rijnmond heeft daarvoor een avonturenplan ontwikkeld. In dit avonturenplan spreekt iemand met z'n maatje af welke route moet worden geoefend, wat er spannend voor iemand is, wat nodig is om te leren en op welke dagen kan worden geoefend. Meestal is dit één keer in de week.

Inwoners van Rotterdam, Schiedam, Krimpen aan den IJssel, Albrandswaard, Ridderkerk, Barendrecht en Lansingerland kunnen zich gratis aanmelden via onderstaande link naar het formulier.

Voor inwoners van Capelle aan den IJssel zijn er andere voorwaarden voor deelname aan MEE op Weg. Deze inwoners moeten van de gemeente toestemming krijgen om mee te kunnen doen. Er kunnen uitsluitend deelnemers van Leerlingenvervoer meedoen.